2019-11-18 14:43:12• hírek • Bede Emőke

Vészharangot kongatnak az állatvédők: fel kell számolni az illegális kisállat-kereskedelmet

Az ember nem csak egy „házőrzőt” vagy „kapucsengőt” fogad örökbe vagy vásárol, ha ebet vesz maga mellé, hanem jó esetben hosszú évekre egy négylábú barátot is választ magának. Egy ilyen elköteleződés azonban számos kötelességet is hordoz magában, melyekről sajnos sokan hajlamosak elfelejtkezni.

Annak ellenére, hogy a kutyatulajdonosokat törvény kötelezi a rendszeres oltás biztosítására, a mikrochipes megjelölésre és a négylábúak ivartalanítására, ezekről a feladatokról legtöbben akarva-akaratlanul nem vesznek tudomást, és magát a kutyaelhagyást sem tekintik szabálysértésnek, legyen szó fajtatiszta vagy keverék, városi vagy falusi ebről. Ennek pedig óhatatlanul is a nem kívánt szaporulat az egyik kelletlen következménye, melyet sokan sokféleképpen orvosolnak. Ki emberségesebben, ki kegyetlen módszereket választva. Utóbbiak közé tartozik többek az a módszer, mellyel egyre többször találkozunk Szatmárnémetiben is: a „gazdi” zsákba vagy dobozba teszi az apró, alig pár napos kutyakölyköket, majd kirakja őket egy szemetes konténerbe, a Szamos-part egyik bokra alatt vagy egy árokba. Hogy e kölykök megmenekültek-e, az csak a szerencsén áll vagy bukik.
 

Talán első blikkre emberségesebb megoldásnak tűnik, mégis teljesen illegális az a megoldás is, mellyel a szatmári ócskapiacon rendszeresen találkozhatunk – figyelmeztetnek a Free Life Egyesület képviselői. Mint a Szatmár.ro-nak a kutyabarátok elárulták, számos esetben szembesültek már azzal, hogy az illegális kutyaszaporításból származó kölyköket ingyenesen vagy pénzért cserébe kínáló tulajdonosok a legalapvetőbb előírásokat sem tartják be. Amint arra a Szatmár Megyei Állategészségügyi Igazgatóságnak küldött panaszokban is felhívták a figyelmet, a fajtatiszta vagy keverék négylábúak nagy többsége nincs beoltva és féregtelenítve, nincs egészségügyi könyvük, de az sem ritka, hogy néhányukat már beteg, legyengült állapotban viszik ki a piacra. Azon szerencsétlen párák pedig, akiken nem akad a leendő gazdik szeme, maradnak a dobozban: hogy élnek-e vagy már meghaltak, nem különösebben foglalkoztatja a kereskedőt - tudtuk meg.





Az egyesület sajnos eddig nem kapott érdemben választ, azonban jól tudjuk, ez nem jelenti azt, hogy minden rendben volna az ócskapiacon. Felszámolni a jelenséget igencsak nehéz feladat, főleg ha a kutyatartók nemtörődömsége az illetékes hatóságokat is hidegen hagyja. Mi lehet hát a megoldás? Az egyesület szerint az első és legfontosabb dolog a kutyák sterilizálása. A fiatal korban (ivarérés előtt) végzett ivartalanításnak nincs ismert negatív mellékhatása, viszont a gazdát megkíméli a nem várt kölykök felnevelésének és gazdák keresésének feladatától. A várost pedig attól, hogy gazdátlan, legtöbbször csoportokban bolyongó kutyák garázdálkodjanak az utcákon. A következő lépés pedig az lenne, ha a hatóságok valóban betartatnak a hatályos törvényeket, gátat szabva az illegális kutyaszaporításnak és -kereskedelemnek.


Mindazok, akik a kutyatartás boldog percei mellett hajlandóak vállalni a feladatokat is, az ócskapiac helyett forduljanak bátran a Free Life Egyesülethez, ahol több száz eb vár szerető gazdira. Amellett, hogy a kutya mellé a helyes állattartásról is számos jó tanáccsal látják el a leendő gazdik, a sterilizációs folyamatban is iránymutatást tudnak adni. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: